ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
Geçtiğimiz gün TEOG kaldırılmasının ardından (YGS) ve (YLS) kaldırılmasında gündeme gelmiştir. Yüksek öğretim kurulu başkanı Yekta saraç yeni gelecek olan sınav sistemi olan yüksek öğretim kurumları sınavı (YKS)ve temel yeterlilik testi (TYT)olduğunu söylemiştir. Yüksek öğretim sınavının birinci oturumu olan(TYT ) temel yeterlilik testi olacağını ve bu sınavın üniversite giriş için öğrencilere kolaylık sağlayacaktır. bu sınavın nasıl olacağını merak eden kişiler ÖSYM resmi sitesinde TYT sınav kitapçığına bakabilirler.
YENİ SİSTEM VE ÖĞRENCİLER
Yeni sistemin açıklamasından sonra öğrencilerin yorun olarak ÖSYM resmi sitesinden kitapçığı incelediklerini öğrendik ve dışarıda sitedeki kitapçığı inceleyen kişilere sorduğumuzda çoğu kişiden olumlu yanıtlar aldık. Bu sisteme karşı olan ise üniversiteye giriş sistemin çok fazla şekilde değiştiğini ve bundan dolayı gelen her sisteme alışma ve bu sistemin gereksinimlerini tam anlamıyla kavrayamadıkları söylediler bundan dolayı sabit bir eğitim sisteminin oluşumunu istemektedirler.
Dışarıda öğrencilerle yaptığımız sohbet esnasında yeni gelen sistemin diğer sistemler farklı olarak çok anlaşılır ve sorularda diğer sınav sorularında olan karmaşayı görmediklerini söylediler.
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ SINAV SORULARI NASIL OLACAK?
Kitapçıkta sosyal bilimler 25,fen bilimlerinden 20 Türkçe ve matematikten 40 ‘ar soru olmak üzere toplamda 125 soru bulunuyor.
(YKS) İlk oturumu 2018 ikinci oturumunu 23 haziranda yapacak sadece yabancı dil testi 24 haziranda olacağı biliniyor.
Başvurular 1-24 mart arası yapılacak geç kalan başvurulanda 4 nisanda yapılacağı ve sınav sonuçlarıda 31 temuz açıklanacak.
YENİ SINAV SİSTEMİNİN ESKİSİNDEN FARKI NE?
Halihazırda var olan Yüksek öğretime Giriş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sistemleri arasında üç aylık bir süre farkı bulunuyordu. öğrencilerin Mart ayında (YGS’ye) girip haziran ayında ise lisans tercihlerini yapabilmek için 5 ayrı oturumda yapılan (LYS) sınavlarına girmek zorunda oluyordu. Yeni sistemin en büyük farklılığı kendini burada ortaya çıkarıyor.
Yeni sınav sistemiyle üniversite hazırlık yapan öğrencilerin aldıkları puanı alıp sonraki sende tercih işlemlerini yapabilirler . Adaylar TYT’den 200 ve üzeri puan alabilmeleri bu puanı tercih yapmamaları halinde isteğe bağlı olarak bir sonraki yıl da kullanabilirler. Burada altı çizilmesi gereken nokta, biri uygulamanın öğrencilere bir zorunluluk değil, bir tercih olarak tasarlanmış olmasıdır.